En blomstrande konstform
Text: Andréa Reuter Foto: Peter Ericsson
Reportaget kommer ifrån sommarnumret 2016

              
Hon är florist. Han är fotograf. Båda med lång erfarenhet och stora kunskaper. Tillsammans har de tidigare gjort inredningsreportage till olika magasin. Idag skapar de konst i form av prints, kort och tavlor under namnet “Floristen&Fotografen”.
              
Linnea har arbetat i floristbranschen i många år. I tidigare samarbeten lärde hon känna Peter Ericsson som är fotograf. De kom bra överens och ville skapa mer ihop.
– Vi visste att vi ville göra någonting mer men hittade inte någon kul linje att gå efter. Jag tyckte bara att alla idéer var så himla tråkiga för det mesta fanns ju redan, berättar Linnea.

En trist dag på jobbet
Det var en trist dag på jobbet när Linnea såg blommorna omkring sig i ett nytt sken. Hon började experimentera med det som fanns. Den första fjärilen var bara en kropp med fyra vingar som Linnea satte ihop medan hon fördrev tiden.
– Sen har det bara utvecklats, berättar hon. Peter var på semester på Gotland när han fick bilden på fjärilen. Han tyckte det var en spännande idé och de bestämde sig för att ge det en chans. Linnea skapade fler fjärilar som Peter sedan fotograferade. Det blev så bra att de ställde ut sina bilder.
– Från början ställde vi ut Fine Art-tavlor på gallerier. Med tiden har arbetet utvecklats och blivit mer ”exklusiv konst”, berättar Linnea.
                  
Tror att det är riktiga fjärilar
Deras arbete imponerar ofta. En vanlig reaktion är att det ser ut som riktiga fjärilar.
– Vi får ofta förklara att det är blommor, titta på det i detalj och förklara hur vi gjort. De flesta tycker det är häftigt och börjar fundera över vilka blommor vi använt. Många uppskattar också det äkta materialet.
– Allting är i sin naturliga storlek. Det är skapat av riktiga blommor och ingenting är redigerat i efterhand, berättar Linnea.
                  
Fortfarande florist
Linnea har lång erfarenhet av floristbranschen och har bland annat drivit två egna butiker. På frågan om hur jobbigt det var att lägga floristrollen bakom sig svarar hon:
– Jag är ju fortfarande florist! Det är fortfarande blommor jag arbetar med, vilket är det absolut viktigaste för mig. Hon berättar att en stor fördel med att arbeta såhär är att slippa långa dagar med tuffa arbetstider och att behöva jobba när alla andra är lediga.
– Jag har nu möjlighet att driva floristyrket i en annan form. Jag står inte enbart i butik och säljer blommor utan har mer kreativt utrymme. Det är helt enkelt floristyrket, med en lite annorlunda vridning.
                      
Ny syn på blommor
Linnea berättar att hennes syn på blommor har förändrats. Hon uppskattar fortfarande blommor precis som de är, men har ställt om blicken och skärpan lite. Det är ofta hon funderar över vad blommor och de olika delarna kan användas till. Hon tycker också det är kul att experimentera med materialet.
– Låt en blomma ligga framme en timme och plötsligt har den fått en ny böj någontans, säger Linnea.
                     
Ljus framtid
Linnea och Peter har för första gången ställt ut sina verk på Formexmässan. Båda tyckte det var väldigt roligt och de fick bra respons på sitt arbete. Linnea berättar att det gav mersmak och är något de kommer att göra igen. Duon har återförsäljare runt om i landet och har på kort tid dessutom expanderat till andra länder. När försäljningen i England och Frankrike kommer på tal tillägger Linnea snabbt:
– Vi har nu även köpare i Portugal och Tyskland! Det känns kul att det går bra och att vårt arbete är uppskattat.