Francoise Weeks
Text & foto: Minna Mercke Schmidt

Hon älskar naturen, det oväntade och det annorlunda. Genomgående tema i hennes arbeten är det genuint vackra som naturen erbjuder. Bark, mossa, blad, bär, grässtrån och små vilda blommor... allt detta i oerhört vackra arrangemang är Francoise Weeks signum.

Barndomsmiljöer
Den ursprungligen belgiska blomsterkonst- nären upptäckte sin passion för woodland och det naturliga när hon var tvungen att lägga sitt laboratoriejobb på hyllan och återuppta floristkarriären. Tankarna vand- rade tillbaks till barndomens landskap i den skirt skuggiga lunden hemma i Belgien, och hon började återskapa de underbara woodlandmiljöerna i sina arbeten.
Hon älskar naturen, det oväntade och det annorlunda. Genomgående tema i hennes arbeten är det genuint vackra som naturen erbjuder. Bark, mossa, blad, bär, grässtrån och små vilda blommor... allt detta i oerhört vackra arrangemang är Francoise Weeks signum.

Lundens skugga
De växter som Francoise använder i sina arrangemang växer ofta vilda i naturen. Woodland är en betäckning för områden med växter som trivs i halvskuggiga lägen i skogen, ofta under lövträd där ljusen sipprar ned på dessa tåliga växter. På våren när bladen inte har börjat skugga ännu trivs julrosor, snödroppar, sippor och olika liljor. Senare när det blir mindre ljus frodas bland annat ormbunkar, funkia, sockblommor, daggkåpa, nattviol, blodört, aklejor, stjärnflocka och stormhatt.

Arrangemangen växer fram
I sina förföriska arrangemang utgår Francoise ofta från en rejäl gren eller stock. Ju knotigare och mossigare desto bättre. På dessa fäster hon ytterligare grenar och sedan små öar av oasis där de skira blommorna placeras. Succulenter återkom- mer också ofta i dessa arrangemang, inte minst för deras hållbarhets skull. Mossa är ett oerhört viktigt element, precis som i skogen.
Buketterna byggs på färdiga oasishållare, eller på egenhändigt konstruerade hållare. Lim och buntband är viktiga ingredienser i skapandet.

Woodland i accessoarer
Som följd av framgångarna med sina vack- ra, annorlunda buketter och arrangemang, speciellt kring bröllop, började Francoise även smycka brudar med accessoarer gjorda av naturmaterial. Hon gör allt; från ringar, hals- och armband, till skor, hattar och väskor - i sin stil trogen - woodand-material.