Mat som blomstrar

Text: Kajsa Tengvall Foto: Magnus Carlsson
Det som började som en mindre gård där det mesta utarrenderades har nu vuxit till en plats dit Michelinkockar kommer på besök, florister kan

botanisera och trädgårdsfantaster kan ta del av alla de nya och annorlunda grödor som Mikael odlar.

Familjegården Ugglarps grönt i Halland är resultatet av Mikael Jidenholms odlingsdrömmar. Här har han tillsammans med sin bror Martin förvandlat varje kvadratmeter odlingsbar yta till ett mecka för allt vad grönsaker och blommor heter. grönsaker som blommar Mitt bland rader av rädisor, olika sorters kål och hav av ärtor sticker det också upp blommor. Det är späda gröna blad, rosa knoppar och rejäla kluster av gult. För på Ugglarp låter man grönsakerna blomma och tar till vara på dem också.

– Vi plockar allt som vi kan. Man får exempelvis ut så mycket blommor från broccolin att den nästan skulle kunna odlas bara för dem i sig. Mängden grödor på gården som får blommor är betydligt fler än vad många vet om och de flesta fungerar bra, om inte ibland bättre, än vad själva grönsaken i sig gör. Den sortens blomma som Mikael själv använder mest är den milda gurkörten.

– Den har en neutral smak och blommorna är lagom stora att användas både på dessert och att blanda i en sallad. Den är populär även hos kockarna. För det är inte bara små rosenblad som används i efterrätter hos gemene man utan även stjärnkrogarna och deras kockar är förtjusta i att låta blomster bli en del av sina maträtter.

– Många kockar har sina specifika favoriter men de försöker alltid experimentera med nya smaker och kombinationer. Det är en ständig jakt efter något nyskapande och udda. Beställningar från andra sidan jorden Det finns även de som skickar efter från Ugglarp till andra sidan jorden.

– Vi jobbar egentligen inte med restauranger i sig utan kockarna. De reser runt jorden och gör besök på olika restauranger och de vill veta


att de får precis det dem vill ha. Och restaurangerna som beställer blommor får dom handplockade och skickade till sig i en liten plastlåda med en fuktad duk i botten. – Vanligen skickar vi en leverans per vecka och då klarar sig blommorna i ungefär tio dagar om de får fukt och hålls i en försluten behållare. Då varken vissnar de eller tappar smaken. Att uppmana konsumenter att köpa växter med ätbara blommor är dock ingenting att rekommendera.

– De växter som finns på handelsträdgårdar och i blomsterbutiker är inte odlade för att äta och är ofta besprutade så de kan vara rent giftiga. De växter som vi odlar ser inte heller ut som de som efterfrågas i butik. Sorterna vi har på gården är långa och gängliga medan de som kunder vill ha är korta och knubbiga. Så vad gör man om man som butiksägare vill ta in växter med ätbara blommor? För på Ugglarps gård är det helt klart värt det ekonomiskt.

– Vad jag vet så finns det inte någon grossist i Sverige att köpa växter med ätbara blommor ifrån. Det är synd men någonting som någon helt klart skulle kunna satsa på! Har ni möjlighet att odla upp egna blommor så finns med all säkert stora möjligheter att tjäna pengar och framförallt väcka intresset för en marknad som i stort sett är outvecklad. Men man ska inte heller glömma att exempelvis en rädisa kan gå i blom och bilda en frökapsel som får en mild smak och att både squashen och pumpans praktfulla blommor kan användas i matlagning på flera olika sorters sätt. Jordnära Mikael är en ödmjuk pionjär inom odling som står stadigt med båda fötterna i den halländska myllan och med en aldrig sinande nyfikenhet inför vad mer naturen har att erbjuda honom. Han berättar dock med stolthet om kronprin-sessparets bröllop då han levererade flera tusen rödbetor som var på millimetern jämnstora. Ett sådant uppdrag skulle knappast någon annan odlare våga anta. Med noggrann precision och stor kunskap gör han det med samma omsorg som när höstens alla broccoliblommor ska plockas. För allting på Ugglarp ska tas till vara på. Gurkört som pumpa, rädisa som pensé. Det är Mikaels filosofi.