Nytt stuk med återbruk

Text: Emma Andersson

Med stort intresse för hållbarhet och insikt om att även blomsterbranschen måste ta miljöfrågan på allvar säljer systrarna Karin och Maria endast bättre begagnade krukor.

Eskilstuna sägs vara först i världen med en återvinningsgalleria med butiker som endast säljer second hand och återbruk. Karin Larsson fick för ett par år

sedan ett erbjudande om att starta en blomsterbutik i Eskilstunas största köpcentrum. Hon hade länge varit intresserad av second hand, var en flitig loppisbesökare och trött på konsumtionssamhällets köphets, så hon tackade nej till erbjudandet. Redan samma kväll såg hon ett event på Facebook om att den nya gallerian Retuna hade en möjlighet öppen för att starta en blomsterbutik. Karin övertalade då sin syster Maria att flytta hem från Skåne

och starta butik med henne. De tog ett möte med gallerians ledning och strax därpå såg Ecoflor dagens ljus.


ÅTERBRUK

Till skillnad mot en traditionell blomsterbutik köper inte Karin in nya produkter som ska säljas i butiken.

– När vi öppnade butiken hade vi ett litet sortiment av OOhh-krukor. Men då visste vi inte vilka otroliga mängder av krukor vi skulle få in, berättar Karin. I dagsläget fungerar det som så att folk lämnar in saker de inte längre vill ha på Returen inlämningsdepå i Eskilstuna. Där görs en första sortering

av sakerna, varav mycket är i oväntat bra skick, och sedan lämnas de ut till de olika butikerna i Retuna galleria. Kläder går till klädbutiken, elektronik till elaffären och så vidare. De få saker som inte går att sälja lämnar butikerna till Retuna återvinningscentral som ligger invid gallerian. Krukor och vaser på Ecoflor får nytt liv genom att få en ny funktion eller snyggas bara till lite.


MILJÖMÄRKT SNITT

Förutom att sälja second hand och återbruk gör Karin och Maria en tjänst för miljön genom att sälja snitt från MPS-märkta odlare. Efterfrågan på miljömärkta blommor har de känt av länge från konsumenterna. Då de

inte upplever någon större skillnad i inköpspris från vanligt snitt var det ganska självklart att byta till miljömärkt. De använder även nedbrytningsbar stickmassa och tejp gjord på returpapper. Cellofan kommer inte in i butiken och det papper de använder till inslagning är oblekt papper. När blommor vattenpackas använder tjejerna “plastpåsar” som är nedbrytningsbara.


FÖRNYA UTAN BELASTNING

Hur fungerar det då med prissättningen på “gamla” saker, kan man ju undra.

– Det är inte helt lätt. Men på designkrukor till exempel, kan vi ofta googla

fram ett vettigt pris. Annars tar vi vanligtvis mellan 20-40 kronor för en kruka. Vi har faktiskt vissa kunder som köper alla sina krukor hos oss och när de tröttnat på dem lämnar de in dem på Returen och köper nya hos oss igen.

På så vis kan de förnya sitt hem varje säsong utan att belasta miljön eller ekonomin. Ecoflor får nytt liv genom att få en ny funktion eller snyggas bara till lite.


TEMA INSPIRERAR

Karin berättar att det är en utmaning att exponera alla udda krukor och vaser så att de passar fint ihop. Det kräver att systrarna tänker utanför ramarna när de skyltar.

– Att exponera har blivit en riktigt rolig och kreativ utmaning, konstaterar hon entusiastiskt. Att sortera in i färg och tema är verkligen viktigt för att få en harmonisk exponering som inte känns plottrig.

– Vi har börjat arbeta mycket med olika teman, vilket blivit uppskattat av våra kunder. Vi har ofta olika retro-teman och för ett tag sedan hade vi ett

Alice i underlandettema som blev väldigt populärt. Man tänker mer i miljöer och försöker arrangera sakerna så att kunden kan föreställa sig “de gamla” krukorna i sitt hem.


UTMANAR SYSTERBUTIKEN I HÅLLBARHET

Arbetssättet och tankegångarna med Ecoflor har även smittat av sig på Karins andra, mer traditionella blomsterbutik, Decoflor. Ecoflor kräver mycket tid och därför har Karin numera begränsat öppettiderna i Decoflor till ett par dagar i veckan. Idag arbetar Decoflor mer med bud och företagsuppdrag.

– Vi har till stor del tagit till oss sättet vi arbetar med Ecoflor i den vanliga butiken. Även där tänker vi nu till lite extra när vi exponerar och jag satsar mer på kvalitet i mina inköp. Jag köper lite dyrare krukor och försöker lära kunderna att de är mer tidlösa i sin design, så man tröttnar kanske inte lika snabbt. På så vis har krukorna längre “hållbarhet” och kunden behöver inte köpa nytt lika ofta. Karin tycker att det egentligen inte har varit någon större utmaning att tänka om. Idag finns det mycket miljövänliga alternativ

att använda sig av om man bara vill.

– Jag tror också det handlar om att man kan bli väldigt kreativ av att inte ha vissa ”vanematerial” hemma. Vill du sluta använda spoltråd köp inte hem spoltråd, du kommer upptäcka att jutegarn går lika bra att binda kransar med.


OM KARIN


NAMN: Karin Larsson

UTBILDNING: Munkeröds

gymnasieutbildning 2005

GÖR: Äger och driver Ecoflor och

Decoflor med systern Maria

BOR: Eskilstuna

ECOFLOR INVIGDES: 2017