AIR PLANT - När jord är överflödigt

Text: Kajsa Tengvall

SOM SMÅ UTOMJORDINGAR TILL VÄXTER ÄR AIRPLANTS EN MINST SAGT ANNORLUNDA VÄXT. RELATIVT NY PÅ DEN SVENSKA BLOMSTERMARKNADEN, MEN DEN HÅLLER PÅ ATT BLI ALLTMER POPULÄR. MED SITT SPECIELLA UTSEENDE OCH MINIMALA BEHOV AV SKÖTSEL ÄR DET BÅDE EN TACKSAM VÄXT OCH DEFINITIVT NÅGONTING ATT PRATA OM.

Airplants växer i Central och Sydamerika och tillhör familjen Tillandsia. De finns i runt 500

olika sorter och upptäckt av vår egna Carl von

Linné. Till skillnad från många växter som

behöver en specifik biotop så är airplants

en väldigt anpassningsbar planta. Den kan

hittas i mängder av olika miljöer i allt ifrån

torra ökenlandskap till regnskogar med hög

luftfuktighet. Kyla och frost är det enda som

de inte uppskattar. I naturen hittar man dem

i träd och på klippor där de klänger sig fast

med trådar som växer ut från basen. De får

sin näring i luften genom något som kallas

trikomer som täcker bladen. Jord är alltså

helt överflödig. Airplants blommar en enda gång under sin livstid och efter det kommer det skott på den. När dessa vuxit sig stora, till cirka 1/3 – 1/2 av moderplantan, kan man försiktigt ta loss den så får man en till som fortsätter växa själv.


ÖKANDE TREND

Pontus och Erika upptäckte airplants på en

resa utomlands men insåg hemma i Sverige

att de inte fanns köpa någonstans. Så de

startade Aeroteket.

– Ingen av oss har särskilt gröna fingrar men vi har ett stort intresse för växter! När vi hittade airplants blev vi båda fascinerade av att de lever på partiklar i luften och att de är så utom-jordiskt vackra i sina former. Att de dess-utom renar luften från damm är ju ett plus i kanten.

Aeroteket fick 2015 bli ett sidoprojekt till deras vanliga jobb och det var egentligen bara under förra årets som airplants också började dyka upp i vissa butiker. Innan dess var det helt enkelt bara att beställa på nätet. Pontus tror att den ökande trenden går hand i hand med att konsumenter vill ha lättskötta växter som kaktusar och suckulenter. Vi tycker om växter som kan se ut på en mängd olika sätt dess-utom.

– Vi gissar att många, liksom vi, ser charmen i deras udda uttryck och att de kan användas på så många olika sätt. De är både tacksamma att ha i grupp men kan placeras på alla möjliga platser och sätt så länge det finns ljus. Vill man skapa en bukett med sina plantor går det att binda ihop dem försiktigt med bonsaitråd.

– De kan hängas i taket, ligga fritt i en skål eller så kan man bygga en liten microvärld

i en glasbox. Det är bara att använda sin kreat-ivitet.


LÄTTSKÖTT

En stor fördel med airplants är ju också att den kan flyttas runt efter behov och inte behöver planteras om. De behöver aldrig jord för att växa och sprayas med vatten en gång i veckan. Hur mycket beror på hur hög luftfuktighet man har i sitt hem. Det är viktigt att berätta för kunden. Ser de lite extra torra ut och att bladen börjar rulla ihop sig - då blir de glada av ett bad över natten. Vårt nordiska miljö gör att de vill

få mycket ljus så optimalt är det att placera dem i ett ljust rum, allra helst i söderläge. Om kunden som kommer är ute efter att skapa ett större arrang-emang kan det vara bra att ha lite idéer och råd på vägen.

– Generellt behåller airplants sin storlek och beroende på vilken sort det är så får man räkna med att den man köper inte växer mer. Så är det en liten djungel av olika sorter behövs det ett antal och gärna i olika former. Kom gärna med förslag på olika sorter som går att komb-inera och placera ihop. De är både tacksamma att ha i grupp men kan placeras på alla möjliga platser och sätt så länge det finns ljus. Vill man skapa en bukett med sina plantor går det att binda ihop dem försiktigt med bonsaitråd.

– De kan hängas i taket, ligga fritt i en skål eller så kan man bygga en liten microvärld

i en glasbox. Det är bara att använda sin kreati-vitet. En minst sagt annorlunda växt har försiktigt smugit sig in bland blomsertrenderna och är definitivt ett roligt tillskott. För den som vill ha något nytt eller bara en väldigt lättskött växt är det någonting att lägga på minnet. Lägg dem i en skål i butiken och låt kunderna hitta sin favorit! Airplants kräver inte så mycket från dig men bidrar helt klart med något lite extra själv.