Miljösmart -


Grönare tankar

Miljösmarta tips till butiken


• Undvik att ha apparater på standby-läge och minska klimatutsläppen genom att stänga av dem helt när de inte används.

• Kolla över era lampor, byt ut vanliga glödlampor mot lågenergilampor och välja LED-lampor före halogenlampor för att minska både din klimatpåverkan och elräkning.

• Häll aldrig lösningsmedel, färg eller andra kemikalier i vasken, de åker igenom reningsverkets filter vidare rätt ut i naturen. Lämna istället till närmaste miljöstation för farligt avfall.

• Köp ett rainforest alliance-märkt kaffe som gärna är kravmärkt till butiken, och bidra till en hållbarare miljö och bättre arbetsförhållanden för bönder i världen.

• Använd så mycket som möjligt av arbetsmaterial och dra ner på svinn.

• Undvik att skriva ut mer papper än nödvändigt, och återanvänd det som kan. Byt till digitala fakturor.Återbruka


Läs vårt reportage om återbruk, fundera över dina möjligheter att på något sätt göra något liknande i din butik. Kanske ha en hörna med krukor kunder har lämnat in som kan få bli till nytta hos någon annan? Försök inspirera och uppmuntra kunderna till andrahands användning!


Låna grannens trädgård


Många har trädgårdar de inte är intresserad av att sköta. Förhandla dig till en del av trädgården hos en sådan granne och odla närproducerade blommor som du sedan kan sälja. Eller varför inte erbjuda dig att ansa träd och buskar, för att sedan använda det gröna i butiken.


Privatsmart

Bra produkter för en grönare vardag.


Menskoppen –I genomsnitt används 12.000 tamponger och bindor under en livstid av de som har mens. Genom att använda en menskopp gör du en enorm skillnad för världens sopor!


Veggio– En slitstark och praktisk nätpåse som ersätter plastpåsarna vid frukt- och grönsaksdiskarna. Man kan dessutom skölja frukten genom påsen.Kotten


Kotten är en braständare tillverkad i Sverige. En smidig och enkel produkt av återvunna kottar behandlade med återvunnet stearin. Miljövänlig och smart produkt att ha i sortimentet.