inspireras av amsterdam

Text: Kajsa Tengvall Foto: Madeleine Haraldsson


KORT OM

• Det finns 700 000 cyklar i Amsterdam

• Staden har över 50 museum varav två av de mest kända är Rijksmuseum och Anne Franks hus

• Royal FloraHollands auktionsbyggnad är en av de största byggnaderna i världen

• Det beräknas att det säljs cirka 12.5 biljoner blommor och plantor varje år på auktionen

För florister som inte besökt Amsterdam är det ett ypperligt tillfälle att både besöka den enorma auktionen – men också inspireras av den livliga staden.

I Nederländerna är det naturligtvis Amsterdams Royal FloraHolland i Aalsmeer som ska ligga på schemat. För är det någonting man som florist ska besöka i sitt liv så är det navet för världens alla blommor. Till ytan är byggnaden en av världens största, så det går inte att se allt - men det är viktigt att själv få en inblick det enorma maskineri som är Royal FloraHolland. För alla som arbetar i blomsterbranschen är det viktigt att har förståelse för hela processen innan materialet hamnar i butik. Det är lättare att stå rakryggad och berätta varför saker kostar vad de gör om man vet vad de är man säljer. Odlingen är ett gediget hantverk och det finns lika mycket passion hos odlarna som vi har till vårt yrke. Därför är det grundläggande att vi som florister kan förmedla det engagemanget. Har du en gång sett arbetet bakom en odling så kommer du kunna dela den känslan till dina kunder på ett helt annat sätt. Amsterdam är inte en särskilt stor stad, men det finns mycket att uppleva och se. Byggt på sankmark är det mängder av broar över alla kanalerna som likt ett nät delar upp staden i olika stadsdelar. Med tanke på att man enklast tar sig fram med cykel så finns det stor anledning att hyra en och själv susa fram på de cykelvänliga gatorna. Att hitta sin favoritdel av staden blir inte så svår när man snabbt kan ta sig från en till en annan. Vi på fiori ger en liten guide till våra favoriter när det kommer till inspiration.


1. De Negen Straatjes, eller ’De nio gatorna’, ligger centralt i Amsterdam och är fyllt med mängder av små roliga och snygga butiker med personliga koncept. Detta område hade inte för så länge sedan ett dåligt rykte och staden gjorde inte så mycket för att förändra det. Så en lokal arbetsgrupp jobbade fram en plan om att förvandla stadsdelen till någonting nytt och intressant. Nu trängs butikerna med coola cafeer och restauranger som drar människor som letar efter något nytt och annorlunda. Driv-er du butik så är de här kvarteren den perfekta inspirationen till din egen verksamhet.
2. Förtjust i avokado? Varför inte besöka restaurangen där allting innehåller den nyttiga frukten. På Daniël Stalpertstraat 61 ligger The Avocado Show, där man hittar en meny med annorlunda rätter och spännande smaker. Ett ställe som definitivt tänker utanför boxen. Här kan man inte boka ett bord, utan får skriva upp sig på kö. Men man får hålla sig i närheten för när ett bord blir tillgäng-ligt kommer ett sms och man har en kvart på sig att komma tillbaka.


3. En lite undangömd pärla är Museum Van Loon som ligger precis vid kanalen på Keizersgracht 672. Med sin vackra trädgård och skulpturer som pryder taken har det en vacker utsida, men det är interiören på museumets insida som är pricken över i:et. Här har man renoverat för att återspegla 1800-talets glansdagar med fantastisk stuckatur i taket och vackra träpaneler som pryds av en omfattande samling av målningar. Men i huset kan man också se de delar som speglar en typiskt holländskt hus för den ’vanliga’ människan i källarens kök.


4. Är man sugen på ännu fler konceptbutiker och inspiration är det till den gamla arbetarstadsdelen Joordan man ska bege sig. Arbet-arna flyttade för länge sedan, men byggnaderna är lika pittoreska. Här är gatorna fyllda med konstgallerier, kaféer och butiker med fingret på trendpulsen. På lördagarna huserar den gemytliga marknaden på Noordermaark där det går att hitta det mesta för den som bara har tålamod att leta.